Μετρήσεις ραδιενέργειας με iPhone


Στον απόηχο της καταστροφής της Φουκουσίμα, και μέσα σε ένα κλίμα γενικής δυσπιστίας όσον αφορά τα στοιχεία της ραδιενεργού ακτινοβολίας που ανακοινώνονται από την ιαπωνική κυβέρνηση, πολλοί ιάπωνες αναζήτησαν μετρητές ραδιενέργειας έτσι ώστε να έχουν άμεση αντίληψη του κινδύνου που διατρέχουν. Μάλιστα για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκε η διαδικτυακή υπηρεσία που ονομάζεται pachube.

Όμως οι απλούστεροι μετρητές ραδιενέργειας (μετρητές Geiger) για προσωπική χρήση έχουν το απαγορευτικό για τους περισσότερους κόστος, των περίπου 200 $. Έτσι ο μη-κερδοσκοπικός οργανισμός radiation-watch.org επινόησε έναν φθηνότερο τρόπο κατασκευής μετρητή Geiger χρησιμοποιώντας ένα smartphone , τον Pocket Geiger.
Ο Pocket Geiger που περιέχει μέσα σε ένα πλαστικό κουτί 8 φωτοδιόδους για την ανίχνευση της ακτινοβολίας, ένα πέτασμα αλουμινόχαρτου για τα σωματίδια άλφα και βήτα και το συνολικό του κόστος είναι μόλις 46 $.

 Some description

Με τον τρόπο αυτό μπορεί ο καθένας μετράει τα επίπεδα ακτινοβολίας στο σπίτι του ή στη γειτονιά του χρησιμοποιώντας την κατάλληλη εφαρμογή iphone και να τα στέλνει σε έναν κεντρικό διακομιστή, όπου μπορούν να απεικονιστούν σε έναν χάρτη. Ήδη στην διαδικασία αυτή συμμετέχουν πάνω από 10.000 χρήστες.

Συνεχίζοντας την ανάπτυξη της τεχνολογίας, η ίδια ομάδα που δημιούργησε τον Pocket Geiger ξεκίνησε πρόσφατα τον Pokega Type2. Θα είναι ο πρώτος μετρητής Geiger χωρίς εσωτερική μπαταρία. Ο Pokega Type2 θα είναι παρόμοιος με τον Pocket Geiger, εκτός από το ότι θα χρησιμοποιεί την μπαταρία του smartphone ως πηγή ενέργειας. Το κόστος του Pokega Type2 θα είναι 65$.

 

Πηγή:     http://physicsgg.me    -     newscientist.com