ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ Β ΤΑΞΗΣ - ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ !

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΩΣ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ.... ΚΑΙ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ [ΛΟΓΩ ΤΟΥ COVID-19]!

Η καραντίνα δεν σταματάει τα πειράματα Φυσικής στο 2ο Γυμνάσιο Λαμίας. Απλά αυτά εκτελούνται από τους ίδιους τους μαθητές στο σπίτι τους και επιπλέον βιντεοσκοπούνται από τους ίδιους τους μαθητές-οι μικροί σκηνοθέτες γεννιούνται-σε μορφή mp4, για να μου τα αποστείλουν! Νομίζω ότι οφείλω να τα δημοσιεύσω στο youtube και τελικά στο site μου, σαν μια πράξη επιβράβευσης τους!

♦ Γκαλιμάνη Ειρήνη (Β1) Πειράματα: "Το νερό δεν χύνεται" / "το βρεγμένο νόμισμα" / "Μεταφορά νερού με τρύπιο μπουκάλι"/"Γίνεται να επιπλεύσει το αυγό στο νερό?"/"Πως η πλαστελίνη-πέτρα γίνεται πλαστελίνη-βάρκα!"


 

♦ Αγγελάκη Άννα (Β1)

2 Πείραματα: "Το νερό δεν χύνεται" και "Πως θα πάρουμε το κέρμα χωρίς να βραχούμε?"


 

♦ Ντότσικα Άννα (B2): Δεν πέφτει το νερό!


 

♦ Μωράτης Γιώργος (Β2) -[photo]:

[1]. Το Νερό Δεν Χύνεται

Some description

Καλησπέρα κύριε Αδάμ! Εκανα το πείραμα της φυσικής με επιτυχία. Στην αρχή δεν μου πετύχαινε γιατι το πλαστικό πιάτο ήταν αρκετά μεγάλο οπότε αναγκάστηκα να το κόψω! Οταν το πιάτο στάθηκε, δεν το πίστευα!!

 Eξήγηση

Η πίεση που δέχεται το πιάτο στην πάνω μεριά είναι ίση με την πιέση του νερού, επομένως δεν υπάρχει αέρας. Στην κάτω μεριά του πιάτου η πίεση είναι η ατμοσφαιρική πίεση (όχι την υδροστατική). Τέλος η εσωτερική πίεση είναι μικρότερη απο την εξωτερική οπότε το πιάτο μένει ακίνητο και ας έχει νερό!!

[2]. Το Αβγό Σαν Υποβρύχιο Αναδύεται στο Νερό

Some description

Η  Άνωση του Νερού στο Αβγό

Γεια σας κύριε Αδάμ έκανα το  πείραμα με το αβγό!! Το ευχαριστήθηκα αρκετά περνώντας δημιουργικά τον χρόνο μου!!

Εξήγηση

Ρίχνοντας αλάτι στο νερό αυξάνουμε την πυκνότητα του νερού και έτσι αυξήθηκε και η άνωση του νερού με αποτέλεσμα το αβγό να ανέβει στην επιφάνεια του νερού.


 

♦ Τσάμι Τσέσικα (Β2) - [photo]

Some description

Το νερό δεν χύνεται διότι έχουμε κλείσει το ποτήρι με ένα χαρτί, δεν υπάρχει αέρας. Στην από πάνω μεριά η πίεση είναι ίση με την υδροστατική πίεση ενώ στο από κάτω μέρος είναι ίση με την ατμοσφαιρική πίεση και έτσι το νερό δεν χύνεται, αφού νικάει η ατμοσφαιρική πίεση την υδροστατική.


 

♦ Καλοπήτας Δημήτρης Β1 - δύο πειράματα: μάχη αέρα εναντίον νερού!


 

♦ Κουτούσης Αποστόλης Β1: Το νερό ανεβαίνει μόνο του στο ποτήρι !


 

♦ Βαϊοπούλου Εύη Β1 - Μετάγγιση Υγρού

 


 

♦ ΚΑΦΑΡΑΤΖΗ ΕΥΣΤΑΘΙΑ ΑΝΝΑ (Β1) βγάζω το νόμισμα χωρίς να βραχώ !


 

♦ ΤΖΙΑΝΕΤΑ ΚΛΕΙΩ Β2 - Η Πλαστελίνη Άλλοτε Βουλιάζει και Άλλοτε Επιπλέει !

 


 

♦ ΤΣΩΜΟΥ ΕΛΕΝΗ Β2: δεν χύνεται το νερό!

Some description

Καλησπέρα κύριε Αδάμ . Δοκίμασα το πείραμα που μας προτείνατε να κάνουμε και πραγματικά, με τα αποτελέσματα έμεινα άφωνη !  

ΕΞΗΓΗΣΗ

Το νερό δεν χύνεται από το ποτήρι, καθώς το έχουμε κλείσει με ένα χαρτί κι έτσι δεν υπάρχει αέρας . Άρα η πίεση στην επάνω πλευρά του χαρτιού είναι ίση με αυτή του νερού και η πίεση στην κάτω πλευρά του χαρτιού είναι ίση με την ατμοσφαιρική . Και τέλος η πίεση μέσα στο ποτήρι είναι μικρότερη σε σχέση με αυτήν εξωτερικά του ποτηριού (ατμοσφαιρική πίεση> υδροστατική πίεση ). Για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν πέφτει το χαρτί.  [Ελένη Τσώμου]


 

♦ΤΣΙΡΩΝΗ ΜΑΡΙΑ ΑΝΝΑ Β2 - νερό ορειβάτης!