Κατασκευή Ηλεκτρικού Κινητήρα με Καρφιά, χωρίς μαγνήτη.


ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΜΕ ΚΑΡΦΙΑ

Υλικά που απαιτούνται:

          3 μετρά χάλκινο σύρμα για πηνία No 26

          3 μέτρα μονωτική ταινία

         3 καρφιά 10cm

         4 καρφιά 6cm

         2 διχαλωτά καρφιά

         2 πλατυκέφαλα καρφιά

         1   κομμάτι ξύλο

Κατασκευή

1. Για άξονα χρησιμοποιείστε ένα καρφί μήκους 10cm και τυλίξτε γύρω του και επί μήκους 5cm δύο στρώσεις μονωτικής ταινίας

2. Ο οπλισμός κατασκευάζεται από δύο ζεύγη καρφιών των 6cm τοποθετημένων έτσι ώστε η μύτη του ενός να βρίσκεται πλάι στο κεφάλι του άλλου και τυλιγμένων με μια στρώση μονωτικής ταινίας.

3. Από το ένα και το άλλο μέρος του καρφιού που έχετε για άξονα, και σε απόσταση 2,5cm από το κεφάλι του, στερεώστε τα δύο ζεύγη των καρφιών που έχετε προετοιμάσει για οπλισμό, περιτυλίγοντας τα καθ' όλο το μήκος τους με δύο στρώσεις μονωτικής καρφιά αυτά πρέπει να απέχουν εξίσου από κάθε πλευρά του άξονα.

Some description

4. Some description

 5. Περιτυλίξτε στον οπλισμό δύο στρώσεις σύρματος Αφήστε ελεύθερη μια άκρη από το σύρμα, ένα κομμάτι περίπου 18cm, και αρχίστε το τύλιγμα από τη μέση του οπλισμού, δηλαδή από τον άξονα με κατεύθυνση προς τα έξω Όταν φθάνοντας στην άκρη συμπληρωθεί η πρώτη στρώση του μισού οπλισμού, πρέπει τότε να τυλίξετε αντίστροφα προς τα μέσα και όταν πάλι φθάσετε στη μέση, στον άξονα, πρέπει να περάσετε στο άλλο μισό και να συνεχίσετε να τυλίγετε προς τα έξω, μέχρις ότου φθάσετε στην άλλη άκρη Ύστερα ξαναγυρίστε προς την αντίθετη κατεύθυνση, προς τα μέσα και όταν φθάσετε στον άξονα, κόψτε το σύρμα αφήνοντας πάλι ελεύθερη μια άκρη του 18cm.

6. Μ' ένα σουγιά ξυστέ και σποκολλήστε προσεκτικά σε μήκος 15cm το μονωτικό περίβλημα από τις δύο άκρες του σύρματος που αφήσατε ελεύθερες

7. Πριν κατασκευαστεί ο συλλέκτης λυγίστε τις δύο ελεύθερες άκρες του c σύρματος που απογυμνώσατε και πιέστε τες πάνω στον άξονα και στο σημείο που αρχικά έχετε τυλίξει τη μονωτική ταινία. Προσέξτε ώστε ο οπλισμός να στέκεται κατακόρυφα και τα απογυμνωμένα σύρματα του συλλέκτη να ακουμπούν πάνω στις πλευρές.

Some description

8. Στερεώστε τα δύο αυτά σύρματα πάνω στον άξονα με δύο κομμάτια στενής μονωτικής ταινίας.

9. Για τα υποστηρίγματα που πάνω τους θα τοποθετηθεί ο άξονας, χρησιμοποιήστε 4 καρφιά μήκους 7,5cm καρφώνοντας τα ανά δύο στη ξύλινη βάση. Τα υποστηρίγματα σχηματίζονται από τέσσερις περιελίξεις σύρματος γύρω στις πάνω άκρες των καρφιών. Τα καρφιά και τα στηρίγματα πρέπει να μονταριστούν έτσι ώστε ο οπλισμός να μπορεί να περιστρέφεται εύκολα, ακριβώς στο μέσον μεταξύ των δύο πόλων τουηλεκτρομαγνήτη.

10. Οι ψήκτρες γίνονται από δύο χάλκινα σύρματα χωρίς μονωτικό περίβλημα μήκους 15cm. Κάμψτε το σύρμα και δώστε του το σχήμα που δείχνει το σχέδιο. Καρφώστε τα σύρματα στη ξύλινη βάση με δύο πλατυκέφαλα καρφιά.

11. Για να φτιάξετε τώρα τον πυρήνα του μαγνητικού πεδίου, λυγίστε στη μέση δύο καρφιά των 10cm Συνενώστε τα δύο λυγισμένα καρφιά από τις μύτες τους, με δύο στρώσεις μονωτικής ταινίας με τρόπο που τα κεφάλια τους να απέχουν μεταξύ τους 7,5cm.

12. Τυλίξτε γύρω από τον πυρήνα 400 σπείρες χάλκινου σύρματος

13. Αφήστε τα περισσέψει από κάθε άκρη μήκος 10cm.

Some description

14. Στερεώστε το μαγνητικό πεδίο στη ξύλινη βάση με δύο δυχαλωτά καρφιά.

 

ΠΗΓΗ: ΕΚΦΕ Κέρκυρας, από το βιβλίο "Πειραματικές δραστηριότητες Φυσικής" Πάνος Μουρούζης, Κέρκυρα 1999.