Ανιχνεύοντας Κοσμικές Ακτίνες με Κινητό Τηλέφωνο!


Σύμφωνα με τον φυσικό Justin Vandenbroucke, από το πανεπιστήμιο του Wisconsin, ένα κινητό Android μπορεί να ανιχνεύσει κοσμικές ακτίνες με τον ίδιο αποτελεσματικό τρόπο όπως και οι πανάκριβοι ανιχνευτές που χρησιμοποιούν οι ερευνητές της κοσμικής ακτινοβολίας. Αυτό επιτυγχάνεται με το κατέβασμα μιας απλής εφαρμογής (στο άμεσο μέλλον η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη και σε άλλους τύπους έξυπνων τηλεφώνων).

Some description

Η εφαρμογή που ονομάζεται DECO (Distributed Electronic Cosmic-ray Observatory), χρησιμοποιώντας τις ίδιες αρχές με τα μεγάλα πειράματα ανίχνευσης κοσμικής ακτινοβολίας όπως το IceCube Particle (στο οποίο συμμετέχει ο Vandenbroucke), μετατρέπει το τηλέφωνο σε έναν ανιχνευτή σωματιδίων.

Οι κοσμικές ακτίνες είναι σωματίδια υψηλής ενέργειας που όταν αλληλεπιδρούν με την ατμόσφαιρα της Γης, δημιουργούν δευτερογενή σωματίδια που ονομάζονται μιόνια.

H ανάλυση της εφαρμογής DECO

H ανάλυση της εφαρμογής DECO

Οι κάμερες των «έξυπνων τηλεφώνων» χρησιμοποιούν τσιπ πυριτίου, η λειτουργία του οποίου βασίζεται στο φωτοηλεκτρικό φαινόμενο – τα σωματίδια του φωτός, ή αλλιώς φωτόνια, προσπίπτουν στην επιφάνεια πυριτίου και απελευθερώνουν ηλεκτρόνια. Το ίδιο ισχύει και για τα μιόνια. Όταν ένα μιόνιο προσπίπτει στον ημιαγωγό που υποστηρίζει την κάμερα του smartphone, ελευθερώνει ηλεκτρικό φορτίο και δημιουργεί μια υπογραφή σε πίξελ που μπορεί να καταγραφεί, να αποθηκευθεί και να αναλυθεί.

Για να τρέξει η εφαρμογή DECO στη συσκευή σας Android OS κατεβάστε: App part 1 (data logger), app part 2 (DECO app)

Για να λειτουργήσει το κινητό τηλέφωνο ως ανιχνευτής κοσμικής ακτινοβολίας πρέπει καταρχήν να κατεβάσετε την εφαρμογή και να καλύψετε την κάμερα του τηλεφώνου με μια αδιαφανή ταινία. Στη συνέχεια το τηλέφωνο μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε και να παίξει τον ρόλο του ανιχνευτή …
…διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες ΕΔΩ και ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: http://physicsgg.me/