HYDROBOT: ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΟΜΠΟΤ (PROJECT)

HYDROBOTS: ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΣ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΤΗΛΕΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟ ΡΟΜΠΟΤ

PROJECT ΤΜΗΜΑΤΟΣ Α4 - Α ΛΥΚΕΙΟΥ - 3ου ΓΕΛ ΛΑΜΙΑΣ 2014-2015

Υπεύθυνος Καθηγητής: Λάμπρος Αδάμ

IMG_2326

Μαθαίνω… βασικές αρχές φυσικής, υδροδυναμικής, ηλεκτρισμού, μηχανολογίας, ναυπηγικής αλλά και τεχνικές σχεδιασμού, συγκόλλησης και συναρμολόγησης κατασκευών, σε συνεργασία με άλλα μέλη της ομάδας ή της τάξης.

Κατασκευάζω… ένα ξεχωριστό τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο όχημα με το οποίο μπορώ να εξερευνήσω τον πυθμένα της θάλασσας, της λίμνης ή του ποταμού, να πάρω μετρήσεις ή να συλλέξω δείγματα με τη βοήθεια επιπλέον συσκευών. Ένα όχημα το οποίο μπορεί διαρκώς να εξελίσσεται σε δυνατότητες, τις οποίες μπορώ να μοιράζομαι με τη διεθνή κοινότητα που αναπτύσσεται ανά τον κόσμο.

Γίνομαι… ένας υποψήφιος μηχανικός, φυσικός, ναυπηγός και θαλάσσιος βιολόγος, καθώς δοκιμάζω διάφορες δραστηριότητες συναφείς με μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα επαγγέλματα, που ίσως θελήσω να ακολουθήσω στο μέλλον.

 

Τί είναι τα hydrobots

Τα Hydrobots, τα ρομπότ του νερού, είναι εδώ για να συναρπάσουν μικρούς και μεγάλους φίλους της ρομποτικής, της ναυπηγικής, των ηλεκτρονικών, των κατασκευών και όχι μόνο. Φτιαγμένα από απλά υλικά, τα Ηydrobots δίνουν την ευκαιρία στους λάτρεις των κατασκευών να φτιάξουν ένα τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα, το οποίο μπορεί να πάει όσο βαθιά επιθυμεί ο δημιουργός του για να εξερευνήσει τον πυθμένα της θάλασσας, της λίμνης ή του ποταμού. Με τη βοήθεια αισθητήρων και άλλων συσκευών που μπορεί να προσθέσει ο δημιουργός του, το Hydrobot μπορεί να κάνει μετρήσεις βάθους, να λάβει δείγματα νερού για ανάλυση, αλλά και να τραβήξει μοναδικές υποθαλάσσιες φωτογραφίες ή video.

Ήδη πάνω από 100 σχολικές μονάδες και περισσότεροι από 1000 μαθητές από ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια έχουν συμμετέχει στο πρόγραμμα τα προηγούμενα χρόνια. Τα αποτελέσματα που πέτυχαν είναι πολύ ενδιαφέροντα και ενθαρρυντικά για την συνέχιση και εξέλιξη του προγράμματος. Από την προσπάθεια αυτή προέκυψαν κατασκευές που καλύπτουν το φάσμα από απλές, βάση των αρχικών σχεδίων, μέχρι πολύπλοκες που ξεπερνούν κατά πολύ τις αρχικές προσδοκίες. Στο forum του προγράμματος μπορείτε να δείτε την δουλειά των διάφορων σχολικών ομάδων.

Επειδή όμως καμιά τεχνολογία δεν είναι μόνο για εξερεύνηση … σύντομα οι δημιουργοί των Hydrobots θα έχουν την ευκαιρία να ανταγωνιστούν μεταξύ τους για μεγάλα βραβεία.


Πως κατασκευάσαμε το hydrobot? Δείτε photos από την κατασκευή μας!

κατασκευάζοντας το hydrobot from HOME


Παρακολουθείστε παρακάτω το video από τη δοκιμή του υποβρύχιου ρομπότ στην τεχνητή λίμνη που φτιάξαμε στην αυλή του 3ου ΓΕΛ Λαμίας:

--------------♦♦♦♦♦-----------------

Δείτε τους ΟΔΗΓΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ του HYDROBOT και φτιάξτε και εσείς ένα υποβρύχιο ρομπότ!

HYDROBOT - ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ ΡΟΜΠΟΤ: part_1 from HOME

--------------♦♦♦♦♦-----------------

--------------♦♦♦♦♦-----------------

HYDROBOT - ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ ΡΟΜΠΟΤ: part_3 from HOME

--------------♦♦♦♦♦-----------------

 Οδηγός Κατασκευής Hydrobot Sensor (Manual) from HOME

ΠΗΓΗ: http://hydrobots.gr/index/


Ανακοίνωση για τους ΜΑΘΗΤΕΣ του project "HYDROBOT" του τμήματος Α4 του 3ου ΓΕΛ Λαμίας: 

Αποτίμηση Προγράμματος Hydrobot 2014 - 2015 

Αγαπητές μαθήτριες και μαθητές φτάνοντας στο τέλος της σχολικής χρονιάς και κατ' επέκταση στην ολοκλήρωση του προγράμματος Hydrobot/Hydrosensor, θα θέλαμε να συμπληρώσετε το ακόλουθο ερωτηματολόγιο, που θα βρείτε πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://docs.google.com/forms/d/1KkVKTi_J5br3wls-ZjSGueeJ4CfywbIqAqqXNUCnKtE/viewform

Με τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου  οι μαθητές θα έχουν ολοκληρώσει την συμμετοχή τους στις διαδικασίες του προγράμματος και θα λάβουν βεβαιώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα για την τρέχουσα περίοδο. Οι βεβαιώσεις συμμετοχής των εκπαιδευτικών θα είναι ονομαστικές, ενώ των μαθητών θα είναι ανώνυμες. Και στις δύο περιπτώσεις οι σχετικές βεβαιώσεις θα σας αποσταλούν σε μορφή PDF προς εκτύπωση. Παρακαλούμε για την συμπλήρωση του ερωτηματολογίου το συντομότερο δυνατό και όχι αργότερα από τις 30/6/2015 ώστε να μπορέσουμε να στείλουμε εγκαίρως τις βεβαιώσεις.

Ευχαριστούμε

Από την ομάδα των hydrobots