Κατασκευή Μικροφώνου Άνθρακα.


                                           ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ

ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ:

1.   Μια χαλασμένη μπαταρία των 4,5V
2.   Μια καλή μπαταρία των 9v με το αντίστοιχο κλιπς της.
3.   Ένας ηλεκτρολυτικός πυκνωτής 100μF.
4.   Καλώδιο με βύσμα για μικρόφωνο
5.   Καλώδια με κροκοδειλάκια
6.   Κολλητήρι
7.   Γυαλόχαρτο ή σύρμα κουζίνας χοντρό
8.   Κόφτη
9.   Κόλα λόγκο  
10. Ένα καπάκι από πλαστικό πχ από θήκη CD ή ένα οποιοδήποτε πλαστικό κουτί όπως στο σχήμα
11. Ένα ανταλλακτικό από μολύβι του 1χιλιοστού

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ:

Some description

Ανοίγουμε με τη βοήθεια κόφτη την μπαταρία των 4,5V και παρατηρούμε ότι αποτελείται από τρία στοιχεία. Κόβουμε με τη βοήθεια του κόφτη το κάθε στοιχείο και αφαιρούμε το καρβουνάκι με προσοχή χωρίς να το σπάσουμε. Το πλένουμε με σαπούνι ώστε να φύγει η πίσσα και το λιμάρουμε με γυαλόχαρτο ή σύρμα κουζίνας ώστε να φανεί καλά το κάρβουνο.
Κολλάμε με λόγκο τα δύο κάρβουνα παράλληλα σε απόσταση 4-5cm πάνω στο πλαστικό καπάκι. Τα αφήνουμε αρκετή ώρα ώστε να κολλήσουν καλά. Παίρνουμε το ανταλλακτικό από μολύβι και το σπάμε στη μέση. Κολλάμε τα δύο κομμάτια παράλληλα σε απόσταση 3cm πάνω στον πάτο του κουτιού ανάποδα όπως στο σχήμα.

 Some description

Στα άκρα από τα δύο κάρβουνα υπάρχει ήδη κολλημένο κομμάτι από χαλκό. Κολλάμε εκεί με τη βοήθεια του κολλητηριού ή με κροκοδειλάκια το κλιπ της μπαταρίας. Στο ένα κάρβουνου κολλάμε με τον ίδιο τρόπο το ένα άκρο από το καλώδιο του μικροφώνου και το άλλο στο άλλο άκρο από το κάρβουνο αφού παρεμβάλλουμε σε σειρά τον πυκνωτή.

Το μικρόφωνο είναι έτοιμο. Βάζουμε κάθετα πάνω από τα κάρβουνα το καπάκι με τα μολύβια. Μιλάμε στο μικρόφωνό μας σε απόσταση 2-3 εκατοστά από το καπάκι.

ΔΟΚΙΜΗ:

Συνδέουμε την μπαταρία. Τοποθετούμε την αυτοκόλλητη ταινία με τα δύο κομμάτια μολυβιού πάνω στα κάρβουνα και κάθετα σε αυτά. Τοποθετούμε το άκρο του μικροφώνου στην υποδοχή για μικρόφωνο του υπολογιστή μας ή ενός ραδιοκασετόφωνου.

Πάμε Έναρξη-Προγράμματα-Βοηθήματα-Πολυμέσα-Ηχογράφηση και δοκιμάζουμε το μικρόφωνο μας μιλώντας 2-3 εκατοστά πάνω από την αυτοκόλλητη ταινία χωρίς να ακουμπάμε τίποτε άλλο από την κατασκευή μας.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ:

Η λειτουργία του μικροφώνου μας βασίζεται ουσιαστικά στο νόμο του Ωμ στο κλειστό κύκλωμα. Μιλώντας πάνω από την αυτοκόλλητη ταινία τα ηχητικά κύματα πιέζουν την ταινία άρα και τα μολύβια πάνω στα κάρβουνα με μια πίεση που μεταβάλλεται με το χρόνο όπως και η φωνή μας. Έτσι μεταβάλλεται και η αντίσταση του κυκλώματος, αφού όταν η πίεση είναι μεγάλη η αντίσταση του κυκλώματος γίνεται μικρή και το ρεύμα που το διαρρέει μεγάλο.

Η αντίσταση γίνεται μικρή γιατί έχουμε καλύτερη επαφή ανάμεσα στους άνθρακες δηλαδή αυξάνει το εμβαδόν άρα μικραίνει η αντίσταση.

Τοποθετούμε τον πυκνωτή ώστε να κόψουμε την DC συνιστώσα, δηλαδή τα 9V ώστε να περάσει μόνο το εναλλασσόμενο ρεύμα που οφείλεται στις μεταβολές της αντίστασης του κυκλώματος

 

ΠΗΓΗ:   ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΜΟΥΡΟΥΖΗ 

"ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ∆ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ"