Νέες απαντήσεις στο μυστήριο της γέννησης του σύμπαντος - space

ΠΗΓΗ: http://gr.euronews.com/2013/09/26/pla...

Πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν; Πρόκειται για ένα αιώνιο ερώτημα, με απαντήσεις που ξεπερνούν κάθε φαντασία. Όλοι μιλούν για το περίφημο Big Bang. Τι είναι όμως αυτό; Τι ακριβώς συνέβη;

 

------------♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦-------------

 

Η θεωρία του Big Bang μέσα σε λίγα λεπτά | Astronio

Η επικρατούσα θεωρία για την προέλευση και εξέλιξη του σύμπαντος είναι η θεωρία του Big Bang - θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης. Στο σημερινό επεισόδιο γνωρίζουμε τη θεωρία αυτή μέσα από τις εντυπωσιακές παρατηρήσεις του Edwin Hubble και ρίχνουμε μια γρήγορη ματιά στο μέλλον του σύμπαντος.

------------♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦-------------

Μαύρες Τρύπες και Σχετικότητα | Astronio (#14)

Ταξιδεύουμε στις μαύρες τρύπες, τα πιο μυστηριώδη αντικείμενα του σύμπαντος. Θα γνωρίσουμε κάποια στοιχεία από τη γενική θεωρία της σχετικότητας, θα δούμε πώς μπορούμε να ανακαλύψουμε μαύρες τρύπες και θα εξετάσουμε κάποιες από τις εξωτικές ιδιότητες τους όπως είναι η διαστολή του χρόνου και η ακτινοβολία Hawking.

------------♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦-------------

Τι χρώμα είναι το σύμπαν; 

Είναι τα χρώματα των αστροφωτογραφιών πραγματικά;                 http://www.kathimerinifysiki.gr/

------------♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦-------------

Σκοτεινή ύλη: η άγνωστη μάζα του σύμπαντος | Astronio

Η σκοτεινή ύλη είναι το μακροβιότερο μυστήριο της Αστροφυσικής. Τι είναι όμως η σκοτεινή ύλη και πώς ξέρουμε ότι υπάρχει; Στο επεισόδιο αυτό θα γνωρίσουμε τις παρατηρήσεις που οδήγησαν τους αστροφυσικούς στην υπόθεση περί ύπαρξης σκοτεινής ύλης. Επίσης, θα δούμε τις επιστημονικές υποθέσεις που σχετίζονται με τη σκοτεινή ύλη, όπως είναι η βαρυονική σκοτεινή ύλη, οι τροποποιήσεις στη θεωρία της βαρύτητας και η υπόθεση της μη βαρυονικής σκοτεινή ύλης (non-baryonic dark matter) που είναι και η επικρατέστερη.

------------♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦-------------

Η σκοτεινή ενέργεια και η διαστολή του σύμπαντος | Astronio

Η σκοτεινή ενέργεια είναι ίσως το μεγαλύτερο αίνιγμα της σύγχρονης αστροφυσικής και της κοσμολογίας. Πώς καταλάβαμε όμως την ύπαρξή της; Τι ακριβώς παρατήρησαν οι επιστήμονες ώστε να οδηγηθούν στο συμπέρασμα ότι το σύμπαν διαστέλλεται επιταχυνόμενα; Το ταξίδι στο μυστήριο της σκοτεινής ενέργειας ξεκινά το 1917 με την εφαρμογή των εξισώσεων του Einstein στο σύνολο του σύμπαντος.

 

------------♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦-------------

Κβάζαρ: Τα πιο φωτεινά αντικείμενα του σύμπαντος | Astronio

Τι είναι τα κβάζαρ; Πώς συνδέονται με τις μαύρες τρύπες και για ποιον λόγο τα ανιχνεύουμε σε τόσο μεγάλες αποστάσεις από εμάς; Στο επεισόδιο αυτό γνωρίζουμε τα φωτεινότερα αντικείμενα που έχουμε ανιχνεύσει ποτέ στο σύμπαν.

------------♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦-------------

Καταστροφές | Astronio (#16)

Στο επεισόδιο αυτό παρουσιάζονται οι καταστροφικοί κίνδυνοι διαστημικής προέλευσης που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Ξεκινούμε από τις αιτίες που θα κατέστρεφαν τον τεχνολογικό μας πολιτισμό και φτάνουμε σε γεγονότα που θα αφάνιζαν τη ζωή σε ολόκληρο το σύμπαν, όπως είναι ο θερμικός θάνατος του σύμπαντος και η υπόθεση του Big Rip. Η κατηγοριοποίηση των καταστροφών βασίζεται στο βιβλίο του Isaac Asimov "A choice of catastrophes". 

------------♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦-------------