Φωτογραφία: Η Mazda ανέπτυξε το ηλιακό Nissan iV, με χρονικό άξονα το 2035!

♦ Φύση του Φωτός και Όραση

Η φωτεινή ενέργεια μεταφέρεται με τα φωτόνια ή κβάντα (ασυνεχώς).

Όταν φως που προέρχεται από ένα αντικείμενο εισέλθει στα μάτια μας διεγείρει τα οπτικά κύτταρα. Η διέγερση αυτή μεταβιβάζεται στον εγκέφαλο ο οποίος επεξεργάζεται κατάλληλα το σήμα και βλέπουμε.

Θα σας εκπλήξω αν σας πω ότι τα φωτόνια είναι άχρωμα;

Εκεί έξω δεν υπάρχει χρώμα! Το χρώμα που βλέπουμε είναι μια ανθρώπινη αίσθηση, που δημιουργούν τα άχρωμα φωτόνια στον ανθρώπινο εγκέφαλο!

♦ Ακόμα και να υπάρχουν φαινομενικά τα χρώματα, μπορεί να εξαφανιστούν, όπως συμβαίνει με το Δίσκο του Νεύτωνα! Δείτε το παρακάτω πείραμα και θα καταλάβετε: 

♦ Στην παρακάτω προσομοίωση του Πανεπιστημίου του Colorado θα δείτε το φως είτε ως συνεχόμενο κύμα ή ως ασυνεχή σωματίδια-φωτόνια, να εισέρχονται στα κοκκία των ματιών μας και να δημιουργείται από το σκηνοθέτη εγκέφαλό μας χρωματισμένες εικόνες, ποικίλων χρωμάτων διαφορετικών κάθε φορά!

Έγχρωμη όραση
Κλικ για εκτέλεση

 ♦ Το φως προκαλεί θέρμανση. 

Παρακάτω παρατίθεται προσομοίωση όπου γίνεται φανερό ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (αθέατο φως!) θέτει σε περιστροφική κίνηση τα μόρια του νερού και έτσι ζεσταίνεται το φαγητό μας στο φούρνο μικροκυμάτων.

Μικροκύματα
Κλικ για εκτέλεση

 

 ♦ Το φως προκαλεί κίνηση.

 Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Aoyama Gakuin στην Ιαπωνία αποκαλύπτουν πώς η κίνηση ενός δίσκου γραφίτη θα μπορούσε να ελέγχεται με τη χρήση μίας δέσμης λέιζερ.

♦ Ραδιόμετρο (ακτινόμετρο) Crookes: το φως μετατρέπεται σε κινητική ενέργεια.

Some description

♦ Το φως προκαλεί χημικές αντιδράσεις. Φωτοσύνθεση.

 

♦ Το φως προκαλεί ηλεκτρικό ρεύμα 

Η Mazda ανέπτυξε το Nissan iV, το οποίο ζυγίζει 500 κιλά λιγότερα από ένα τυπικό αυτοκίνητο και αναπτύχθηκε με άξονα το 2035. Ολόκληρο το αυτοκίνητο καλύπτεται από ένα φωτοβολταϊκό υλικό, κατά 99% ελαφρύτερο από το γυαλί, το οποίο απορροφά την ηλιακή ενέργεια και ταυτόχρονα επιτρέπει την ορατότητα για τους επιβάτες. Η αυτονομία των μπαταριών του αγγίζει τα 1.200 μίλια.

Some description

 

♦ Σκιά και Παρασκιά 

Σκιά σχηματίζουν τα αδιαφανή σώματα όταν αυτά φωτίζονται από μια φωτεινή πηγή. Η σκιά ενός σώματος σχηματίζεται στις περιοχές εκείνες όπου δεν φθάνουν οι ακτίνες που προέρχονται από τη φωτεινή πηγή, γιατί στην πορεία τους παρεμβάλλεται το αδιαφανές σώμα. Η δημιουργία της σκιάς είναι αποτέλεσμα της ευθύγραμμης διάδοσης του φωτός. 

Για να δείτε τη σκιά και την παρασκιά πατήστε πάνω στο σχήμα του Λούκυ Λουκ

Some description

♦ Έκλειψη Ηλίου και Σελήνης

Πατήστε πάνω στη εικόνα για να δείτε την έκλειψη Ηλίου και Σελήνης

Some description

♦♦♦  Ωραίο video για έκλειψη Σελήνης!

 

♦ Ταχύτητα του Φωτός

Η ταχύτητα διάδοσης του φωτός είναι διαφορετική σε διάφορα διαφανή υλικά. Στο κενό είναι η μεγαλύτερη: 300.000 km/sec. 

Πατήστε πάνω στην εικόνα:

Some description

 

♦ Έκρηξη σουπερνόβα (supernova) που είδαμε το 1987!

Some description

Μια σύνθεση των ραδιοεκμπομπών των υπολειμμάτων του υπερκαινοφανούς αστέρα 1987Α και μιας φωτογραφίας του που έχει τραβήξει το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble 

 Η απόσταση του παραπάνω αστεριού από τη γη είναι 169.000 έτη φωτός. Δηλαδή εμείς το 1987 είδαμε μια έκρηξη που είχε συμβεί 169.000 χρόνια πριν!

Δηλαδή όταν βλέπουμε το νυχτερινό ουρανό δεν βλέπουμε τα αστέρια όπως είναι σήμερα αλλά όπως ήταν στο παρελθόν!!!

Δηλαδή τα αστέρια που βλέπουμε τώρα μπορεί και να μην υπάρχουν!! 

♦ Ο υπολογισμός της περιφέρειας της Γης από τον Ερατοσθένη (276-194 π.Χ.)!