Η Βασική Δισκοθήκη Κλασσικής Μουσικής (Λέσχη του Δίσκου 1991)

ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΗ «ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ ΔΙΣΚΟΥ» ΤΟ ΔΙΣΚΟΠΩΛΕΙΟ ΤΗΣ ΣΤΟΑΣ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ, ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 57


Ακόμη και όσοι δεν έχουν σχέση με την κλασσική μουσική είναι σχεδόν βέβαιον ότι γνωρίζουν τη «Λέσχη του Δίσκου» ως κατάστημα που ειδικευόταν με πείσμα σε ολόκληρο το φάσμα του είδους. Το πιο ενημερωμένο δισκοπωλείο κλασσικής μουσικής είχε την έδρα του στη στοά της Οπερας από το 1966 που το άνοιξαν ο Λάζαρος Γεωργιάδης και η Έλση Σαράτση. «Ξεκινήσαμε για βιοποριστικούς λόγους, κάνοντας όμως κάτι που μας άρεσε» λέει η κυρία Σαράτση, υπογραμμίζοντας την εκδοτική δραστηριότητα της Λέσχης όχι μόνο όσον αφορά δίσκους αλλά και βιβλία σχετιζόμενα με το τεράστιο πάθος τους για την κλασική μουσική και τη μουσική γενικότερα.

Some description

Η στοά της Όπερας, Ακαδημίας 57, όπου στεγαζόταν η "Λέσχη του Δίσκου". Σήμερα εδώ είναι πολλά δισκοπωλεία Κλασσικής Μουσικής 

« Σήμερα, εκτός του ότι έφυγε ο Λάζαρος Γεωργιάδης και αποκτήσαμε ένα μικρό αδερφάκι-παράρτημα στο Μέγαρο Μουσικής, σχεδόν τίποτε άλλο. Παρακολουθώ την τρίτη γενιά των ακροατών της Λέσχης να μεγαλώνει»,λέει η Έλση. 

Η Λέσχη του Δίσκου μπορεί μετά να βρήκε στέγη στον «Ελευθερουδάκη», αλλά δεκάδες φίλοι της κλασικής και της τζαζ μουσικής θα «σκότωναν» για να έχουν πίσω το στέκι τους στην στοά της Όπερας, στην οδό Ακαδημίας 57. Κλασσικό σημείο συνάντησης για τους φανατικούς του είδους που βρίσκονταν στην πάντα καλά ενημερωμένη «Λέσχη» και μετά έπιναν τον καφέ τους στο γειτονικό καφέ.

Κρίμα που η Λέσχη του Δίσκου δεν υπάρχει σήμερα. Οι εκδόσεις της Λέσχης του Δίσκου είναι πολιτιστική προσφορά!

Έχω φυλάξει όμως τους καταλόγους του από τις αρχές της δεκαετίας του 80, όπως και τα βιβλιαράκια που έβγαζε κάθε χρόνο και πρότεινε δίσκους για μια βασική δισκοθήκη κλασσικής μουσικής.

Ομολογώ ότι ακόμα και σήμερα, όταν ψωνίζω δίσκους στο διαδίκτυο, συμβουλεύομαι αυτά τα καφετί βιβλιαράκια!

Επειδή πιστεύω ότι αυτά τα βιβλιαράκια θα είναι και σήμερα χρήσιμα σε πολλούς, κάθισα και σκανάρισα αυτό που είχε εκδοθεί το 1991 και σας το προσφέρω ως φόρο τιμής στη Λέσχη του Δίσκου, που μόρφωσε τουλάχιστον τρεις γενιές…

Ευχαριστούμε Λάζαρε και Έλση…….

LAMLAB

ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ ΔΙΣΚΟΥ: "Η ΒΑΣΙΚΗ ΔΙΣΚΟΘΗΚΗ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, μια σωστή αρχή" (έκδοση 1991)
♦ Δείτε την έκδοση και κατεβάστε την από το slideshare:

Ή κατεβάστε την από google drive, πατώντας στην εικόνα:
Some description