E.S.T. - WINTER IN VENICE (FULL ALBUM)

Winter in Venice is a studion album by Swedish jazz band Esbjörn Svensson Trio (E.S.T.), released in 1997. It was awarded the Swedish Grammy in 1998 for Best Jazz Album.


Esbjörn Svensson -- piano
Dan Berglund -- bass
Magnus Öström -- drums

Track listing:

1. "Calling Home" 0:00
2. "Winter In Venice" 5:02
3. "At Saturday" 10:29
4. "Semblance Suite In Three Or Four Movements I" 16:43
5. "Semblance Suite In Three Or Four Movements II" 22:44
6. "Semblance Suite In Three Or Four Movements III" 26:27
7. "Semblance Suite In Three Or Four Movements IV" 30:17
8. "Don't Cuddle That Crazy Cat" 36:18
9. "Damned Back Blues" 38:56
10. "In The Fall Of Things" 43:13
11. "As The Crow Flies" 49:03
12. "Second Page" 54:36
13. "Herkules Jonssons Låt" 59:41

ΠΗΓΗ: Μεταφόρτωση από το κανάλι Lampros Adam

--------------♦♦♦♦♦♦♦---------------

Esbjörn Svensson, o ιδιοφυής γεφυροποιός της σύγχρονης τζαζ

TVXS Αφιέρωμα: Μιχάλης Γιαννεσκής

Ο Σουηδός πιανίστας Έσμπιορν Σβένσον υπήρξε ένας από τους κύριους εισηγητές διαφορετικών τεχνοτροπιών στη σύγχρονη τζαζ, και ταυτόχρονα ένας γεφυροποιός που συνέδεσε στοιχεία κλασσικής, ποπ και techno μουσικής με την παραδοσιακή τζαζ, δημιουργώντας ένα πρωτοποριακό  νέο στυλ, το οποίο όμως διατηρεί το γνώριμο απολαυστικό ήχο της μπίμποπ τζαζ.

Ο πρόωρος θάνατος του Σβένσον το 2008 έβαλε τέλος στη ραγδαία εξέλιξη του συγκροτήματός του (Esbjorn Svensson Trio, γνωστό ως EST), αλλά η επαναστατική ανάμιξη νέων και παλιών τεχνοτροπιών που ο Σβένσον ξεκίνησε παραμένει ζωντανή, και σηματοδότησε μια νέα εποχή, γιατί το τρίο έπαιζε σαν ένα συγκρότημα ροκ, αλλά μέσα στο ιδίωμα της τζαζ.

Η μουσική τους ήταν δημοφιλής λόγω του τρόπου με τον οποίο έπαιζαν τζαζ, αλλά και διότι συνέθεταν μελωδίες που «άγγιζαν» το ακροατήριό τους. Ο Σβένσον ήταν ο πυλώνας του συγκροτήματος και κατάφερε να συνδυάσει τους ρυθμούς και τα ιδιώματα της συμβατικής τζαζ με την τεχνολογία και τη δομή της μοντέρνας μουσικής. Αυτός ο συνδυασμός προσέλκυσε όχι μόνο λάτρεις της παραδοσιακής τζαζ, αλλά και ένα νεαρό ακροατήριο συνηθισμένο σε πιο σύγχρονα πρότυπα μουσικής.

Οι μουσικές συνθέσεις του EST εξελίσσονταν διαρκώς. Υιοθετώντας στοιχεία κλασσικής μουσικής, όπως του Ραβέλ και του Ντεμπισί, τα τοποθετούσαν σε ένα σύγχρονο πλαίσιο. Στο πρώτο άλμπουμ με μουσική που είχαν συνθέσει οι ίδιοι,  From Gagarin’s Point of View, το ομώνυμο κομμάτι προσφέρει ένα άριστο δείγμα, και η μελωδία θυμίζει αυτό που υπαινίσσεται ο τίτλος, την περιστροφή του διαστημόπλοιου του Γκαγκάριν γύρω από τη Γη: 

Η παράδοση των «πιάνο τρίο» στην τζαζ (αποτελουμένων από πιάνο, μπάσο και ντραμς) ξεκίνησε με τους Ντιουκ Έλινγκτον, Τσαρλς Μίνγκους και Μαξ Ρόουτς, που ηχογράφησαν το εξαιρετικό άλμπουμ Money Jungle το 1962, και συνεχίζεται σήμερα με νεώτερα συγκροτήματα, όπως οι Αμερικανοί The Bad Plus και οι Βρετανοί Gogo Penguin. Το EST επέκτεινε το ηχητικό φάσμα που μπορεί να παράγει ένα τριμελές συγκρότημα, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά εφέ και multi-track τεχνολογία, χωρίς όμως να θυσιάσει τον αυθορμητισμό μιας ζωντανής παράστασης τζαζ: η μουσική τους στο στούντιο και σε ζωντανές παραστάσεις ακούγεται ακριβώς η ίδια, κάτι που επέτυχαν έχοντας υποστήριξη από ηχοτεχνικούς που γνώριζαν πολύ καλά τη μουσική του EST.

Όμως η μουσική του EST είναι θεμελιωμένη στην εξαιρετική σύνθεση των κομματιών και στην εντυπωσιακή δεξιοτεχνία των μελών του. Όπως το παίξιμο του ντραμίστα Magnus Öström, ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του ήχου του γκρουπ, που συχνά αλλάζει από ψίθυρο σε κραυγή, παίζοντας απαλά με τις «σκούπες» ή δυνατά με τις μπαγκέτες. Στα κομμάτια του EST το αργό τέμπο πολλές φορές καταλήγει σε κρεσέντο (και αντίστροφα), και η ένταση της μουσικής αυξάνεται με ένα τρόπο απρόσμενο, αλλά πάντα εναρμονισμένο με τη μελωδία, όπως στο συναρπαστικό Goldwrap:

Με κάθε νέο άλμπουμ, το EST κατάφερε να προσφέρει κάτι καινούργιο, και να ξεπεράσει ακόμα και αυτό που είχε πετύχει στα προηγούμενα άλμπουμ. Χαρακτηριστικό ήταν επίσης το πόσο αλλάζει η ηχώ σε διαφορετικά τμήματα μιας σύνθεσης, ιδιαίτερα στο Tuesday Wonderland:

Στο άλμπουμ Vlaticum χρησιμοποίησαν στοιχεία ανατολίτικης μουσικής, ενώ το τελευταίο άλμπουμ που ηχογράφησαν, Leucocyte, αποτέλεσε βήμα σε ένα εντελώς νέο πεδίο, γεμάτο αυτοσχεδιασμό.

Η επίδραση του Σβένσον και του EST στη σύγχρονη τζαζ είναι σημαντική και μπορεί να αναγνωριστεί στη μουσική πολλών νεώτερων «πιάνο τρίο» που εμπνεύστηκαν από αυτούς, όπως στο εξαιρετικό κομμάτι Kamaloka των Gogo Penguin:

Μια ενδεικτική συλλογή της τζαζ του EST προσφέρει το άλμπουμ Retrospective – The Very Best of EST (ACT, 2009), που αποτελεί επίσης ένα αριστουργηματικό δείγμα της σκανδιναβικής (ή Nordic) τζαζ. Μία ιδιομορφία πολλών συνθέσεων του Σβένσον και των συναδέλφων του είναι ότι ακούγονται εξ ίσου καλά σε χαμηλή ένταση, σαν ένα κομμάτι μελωδικής τζαζ, ή δυνατά, σαν μια συναυλία ροκ.

Ο Σβένσον πέθανε στις 14 Ιουνίου 2008 σε ηλικία 44 ετών, σε ένα τραγικό ατύχημα στον κόλπο της Στοκχόλμης ενόσω έκανε καταδύσεις. Ο ντραμίστας Magnus Öström, και ο μπασίστας Dan Berglund, συνεχίζουν την παράδοση του συγκροτήματος, πάντοτε με την εφευρετικότητα που χαρακτήριζε το πρωτοποριακό Esbjorn Svensson Trio. Όμως το κληροδότημα του Σβένσον στη σύγχρονη τζαζ παραμένει απαράμιλλο.

--------------♦♦♦♦♦♦♦---------------