3.7 Δύναμη και Αλληλεπίδραση-Ιστορία Φυσικής

Newton's Laws Of Motion (3): Action And Reaction

  3oς ΝΟΜΟΣ ΝΕΥΤΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ: ΝΟΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ - ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ  Ή ΟΧΙ ΤΙ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ

                                                       ---------------♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦--------------------

Νεύτων: Η Δύναμη του Θεού | Newton: The Force of God (2016) - Ίδρυμα Ευγενίδου

Ο ετοιμοθάνατος Σερ Ισαάκ Νεύτων αφηγείται τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής του στον πιστό του φίλο John Conduitt: το πολιτικό σκηνικό, η φυσική φιλοσοφία, η θρησκεία, οι εχθροί, οι απώλειες και οι νίκες που έθεσαν τα θεμέλια του μύθου ενός από τους πιο επιφανείς φυσικούς φιλοσόφους όλων των εποχών. Το ντοκιμαντέρ «Νεύτων: Η Δύναμη του Θεού», παραγωγής Ιδρύματος Ευγενίδου, είναι το πρώτο ελληνικό δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Ισαάκ Νεύτωνα. Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Πάνος Ανέστης.

Διακρίσεις σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ:

• Βραβείο Κοινού στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας, 2016. • Βραβείο Ειδικής Μνείας στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας, 2016. • Award of Excellence στο Φεστιβάλ Impact Docs, Καλιφόρνια, 2016. • Award of Excellence στο Best Shorts Competition, Καλιφόρνια, 2016. • Award of Excellence στο IndieFest Film Festival, Καλιφόρνια, 2016. • Επίσημη Συμμετοχή στο 10ο London Greek Film Festival 2017. • Επίσημη Συμμετοχή στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου της Αθήνας, 2016. • Επίσημη Συμμετοχή στο Πανόραμα του 10ου DocFest Χαλκίδας, 2016. • Επίσημη Προβολή στο Doc Market του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, 2017. • Επίσημη Προβολή στο Τμήμα Market του MiradasDoc Film Festival, Τενερίφη, Ισπανία, 2017.

---------------♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦--------------------

Γαλιλαίος: Η Μάχη στην Αυγή της Σύγχρονης Επιστήμης| Galileo: Fighting in the Dawn of Modern Science [Ίδρυμα Ευγενίδου]

Ο Γαλιλαίος αποτελεί μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες στην ιστορία της επιστήμης. Το Ίδρυμα Ευγενίδου αποδίδει τον δικό του φόρο τιμής στον σπουδαίο μαθηματικό και αστρονόμο με τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ «Γαλιλαίος: Η Μάχη στην Αυγή της Σύγχρονης Επιστήμης». Η Ιταλία της Αναγέννησης ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς σταθμούς για την περίοδο που οι ιστορικοί ονομάζουν «Επιστημονική Επανάσταση». Σε αυτό το ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται η ζωή και το έργο του Γαλιλαίου, οι διαμάχες του και το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναδείχτηκε. Ο Γαλιλαίος χρησιμοποίησε μια νέα μέθοδο στη φυσική φιλοσοφία και στην αστρονομία βασιζόμενος τόσο στα μαθηματικά και στο πείραμα, όσο και στις κοινωνικές και πολιτικές του συμμαχίες. Η αλήθεια του μαθηματικού και αστρονόμου Γαλιλαίου ήρθε σε σύγκρουση με την αλήθεια των σημαντικότερων φιλοσόφων του 17ου αιώνα και η σύγκρουση αυτή υπήρξε κομβική για ένα πλήθος αλλαγών.

Βραβείο Ειδικής Μνείας, στο 8o Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας (2014). Special Mention Award, 8th Athens International Science Film Festival (2014).

Σκηνοθεσία: Πάνος Ανέστης

---------------♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦--------------------

Κοπέρνικος, Μπράχε, Κέπλερ: Τρεις σπουδαίοι αστρονόμοι 

[Ίδρυμα Ευγενίδου]

Μέσα από μια ατμοσφαιρική αφήγηση παρακολουθείτε τη ζωή και τις περιπέτειες τριών σπουδαίων αστρονόμων. Ξεκινώντας από τον 16ο αιώνα και φτάνοντας στις αρχές του 17ου διαβαίνουμε τα περίεργα και μυστήρια μονοπάτια που οδήγησαν τρεις μεγάλους αστρονόμους, τον Κοπέρνικο, τον Μπράχε και τον Κέπλερ να αλλάξουν για πάντα τον τρόπο που βλέπουμε τους ουρανούς και τ' αστέρια! Ανακαλύψτε τη συναρπαστική αυτή εποχή, όπου ένας παλιός κόσμος πέθανε και ένας νέος γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες των αστεριών! Σκηνοθεσία & Μοντάζ: Πάνος Ανέστης

---------------♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦--------------------