Κατασκευή Τροφοδοτικού Συνεχούς Ρεύματος


Όλοι οι επιτραπέζιοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι εφοδιασμένοι με ένα τροφοδοτικό το οποίο συνδέεται με το δίκτυο της ΔΕΗ, με εναλλασσόμενη τάση 220 Volt, και τη μετατρέπει σε συνεχή τάση 12 Volt, 5 Volt και  3,6 Volt. Με δεδομένο ότι υπάρχει πληθώρα παλαιών και άχρηστων ηλεκτρονικών υπολογιστών μπορούμε να πάρουμε το τροφοδοτικό τους και με λίγη εργασία και μικρό κόστος να κατασκευάσουμε ένα τροφοδοτικό για το εργαστήριό μας το οποίο θα χρησιμοποιούμε για πειράματα ηλεκτρικού ρεύματος. Το τροφοδοτικό που θα κατασκευάσουμε θα συνδέεται στο δίκτυο της ΔΕΗ στα 220 Volt και θα μας δίνει στην έξοδό του 12 Volt, 5 Volt και 3,6 Volt συνεχούς τάσης.

Κατασκευή

Βρίσκουμε έναν παλαιό και άχρηστο υπολογιστή, βγάζουμε το καπάκι του ξεβιδώνοντας τις βίδες στο πίσω μέρος του υπολογιστή. Εντοπίζουμε το τροφοδοτικό στο εσωτερικό του υπολογιστή και αποσυνδέουμε όλα τα καλώδια του τροφοδοτικού από τις διάφορες συσκευές του υπολογιστή. Ξεβιδώνουμε το τροφοδοτικό και το αφαιρούμε από τον υπολογιστή.

Some description

Με ένα κατσαβίδι ξεβιδώνουμε τις βίδες του τροφοδοτικού και το ανοίγουμε. Παρατηρούμε ότι υπάρχουν πολλά καλώδια διαφορετικού χρώματος. Τα μαύρα καλώδια αντιστοιχούν στον αρνητικό πόλο, τα κόκκινα δίνουν τάση 5 Volt, τα κίτρινα 12 Volt.

Some description

Εντοπίζουμε ένα μαύρο και ένα γκρι καλώδιο, καθαρίζουμε τα άκρα τους ώστε να εμφανιστεί ο αγωγός και τα συνδέουμε μεταξύ τους. Στη συνέχεια φροντίζουμε να μονώσουμε την ένωσή τους με μονωτική ταινία.

Some description

Ανοίγουμε τρύπες με ένα τρυπάνι στο μεταλλικό κάλυμμα του τροφοδοτικού.

Some description

Τοποθετούμε στις τρύπες που ανοίξαμε τους ακροδέκτες.

Some description

Συνδέουμε το μαύρο καλώδιο με τον ακροδέκτη που αντιστοιχεί στον αρνητικό πόλο, το πορτοκαλί καλώδιο στον ακροδέκτη που αντιστοιχεί στα 3,6 Volt, το κόκκινο καλώδιο στον ακροδέκτη 5 Volt και το κίτρινο καλώδιο στον ακροδέκτη 12 Volt.

Some description

Κλείνουμε το κάλυμμα του τροφοδοτικού και το τροφοδοτικό μας είναι έτοιμο να λειτουργήσει.

Some description

 

ΠΗΓΗ: http://users.sch.gr/pazoulis/experiments/trofodotiko/trofodotiko.htm